101 profesori de drept cer excluderea din TTIP și CETA a sistemelor de protecție pentru investitori - ISDS și ICS

De-Clic :: 101 profesori de drept cer excluderea din TTIP și CETA a sistemelor de protecție pentru investitori - ISDS și ICS

SOLICITĂM SĂ NU FIE INCLUSE ÎN TTIP ȘI CETA SISTEME DE PROTECȚIE PENTRU INVESTITORI – Spun peste 100 de profesori de drept din 24 de țări europene. 17 octombrie 2016.

„Capitolele propuse în TTIP și CETA cu privire la investiții contravin grav cu statul de drept și principiile democratice.”

Mecanismele pentru protecția investițiilor și soluționarea disputelor dintre investitori și stat (ISDS) reprezintă probabil aspectele cele mai controversate ale TTIP și CETA. Aceste mecanisme oferă investitorilor străini dreptul de a da în judecată UE sau Statele Membre în tribunale private pentru potențialele pierderi de profit ca urmare a unor reglementări actuale sau noi pentru protecția cetățenilor.

Ca răspuns la această problemă, noi, Inițiativa Europeană Stop TTIP, prezentăm această declarație juridică semnată de 101 profesori de drept din 24 de țări europene.

Scopul acestei declarații este de a-i informa pe factorii de decizie europeni cu privire la faptul că o parte semnificativă a comunității specialiștilor în drept consideră că mecanismele de protecție a investitorilor din cadrul acordurilor de liber schimb TTIP și CETA sunt extrem de problematice și sunt incompatibile cu statul de drept. Declarația prezintă problemele juridice fundamentale legate de aceste mecanisme și explică cum acestea reprezintă o amenințare gravă pentru interesul public, pentru principiile democratice și bugetele de stat.

„Sistemele de protecție a investițiilor din cadrul TTIP și CETA reprezintă o amenințare gravă și inutilă pentru democrație și interesul public. Sistemul de justiție inclus în CETA și propus pentru TTIP este mai bun decât arbitrajul prevăzut în multe alte tratate de investiții, dar nu elimină riscul unei interpretări excesiv de largi a drepturilor investitorilor. Având în vedere calitatea controlului judiciar în sistemele juridice naționale ale părților, nu este necesară înființarea unui tribunal internațional care să ofere acces privilegiat investitorilor. Din aceste motive solicit ca sistemele de protecție a investitorilor să fie eliminate din TTIP și CETA”, afirmă Profesor Nico Krisch de la Graduate Institute din Geneva, semnatar al declarației.

Mai mult de 100 de profesori de drept din întreaga Europă s-au reunit pentru a transmite un mesaj clar factorilor de decizie din UE prin care solicită excluderea acestor mecanisme din TTIP și CETA.

Procesul de redactare a declarației a fost coordonat de Inițiativa Europeană Stop TTIP, care a strâns peste 3,5 milioane de semnături împotriva TTIP și CETA.

Textul complet al Declarației Juridice este disponibil în:

Pentru mai multe informații vă rugăm să luați legătura cu Echipa de Presă Stop TTIP.

Cere și tu Guvernului României să spună #StopCETA! Semnează acum: facem.de-clic.ro/stop-ceta