Membrii de-clic știu ce vorbesc! Vrem înapoi site-ul inspectorulpadurii.ro

De-Clic :: Membrii de-clic știu ce vorbesc! Vrem înapoi site-ul inspectorulpadurii.ro

În data de 18 iulie, comunitatea de-clic împreună cu Agent Green au pornit o campanie prin care solicită Ministerului Apelor și Pădurilor să nu blocheze accesul cetățenilor la platforma web inspectorulpadurii.ro.


În doar câteva zile, peste 26.000 de cetățeni s-au alăturat campaniei, iar o notificare scrisă a fost trimisă ministerului în acest sens. Răspunsul primit de la ministrul Apelor și Pădurilor poate fi citit integral aici.


În răspunsul său, doamna ministru Doina Pană încearcă să inducă în eroare publicul, referindu-se la aplicația de mobil Inspectorul Pădurii și nu la platforma web inspectorulpadurii.ro.


Pentru a clarifica situația, dorim să aducem următoarele precizări:


  1. Aplicația de mobil Inspectorul Pădurii poate controla transporturile de lemn prin verificarea numărului de înmatriculare al camioanelor. Dacă cetățenii găsesc camioane neînregistrate, atunci aceștia pot apela 112. Sistemul, conform doamnei ministru, va rămâne în continuare funcțional. Tocmai de aceea aplicația nu a făcut și nici nu va face parte din campania de-clic.


  1. Platforma web inspectorulpadurii.ro, care în prezent este nefuncțională, face mult mai mult decât doar verificarea numerelor de înmatriculare ale camioanelor. Vom enumera mai jos câteva dintre funcționalitățile site-ului inspectorulpadurii.ro:

  • Arată locul unde se fac tăieri de pădure și dacă acestea sunt legale sau nu

  • Arată în timp real toate transporturile de lemn din România cu locul de încărcare și locul de destinație (cu APV și coordonate GPS)

  • Trimite alerte de tăiere: satelitul face fotografii la câteva zile, iar imaginile preluate se suprapun peste tăierile autorizate. Ce apare în afara arealului autorizat este ilegal.

  • În timp, inspectorulpadurii.ro avea capacitatea de a preveni transporturi multiple cu aceleași acte, dar și ”spălarea” lemnului ilegal în depozite.


  1. Nu există niciun temei pentru a lăsa cetățenii fără acces la inspectorulpadurii.ro pe termen nelimitat. Ministrul Doina Pană, invocă probleme birocratice cu firma care a dezvoltat platforma web inspectorulpadurii.ro. De asemenea, afirmă că nu poate acționa până la definitivarea anchetei parchetului. Dorim să amintim că investigația parchetului și găsirea de soluții pentru funcționarea inspectorulpadurii.ro nu se exclud.


Site-ul inspectorulpadurii.ro reprezintă un pas înainte spre transparentizarea sectorului forestier românesc. Tocmai de aceea ne dorim ca acesta să fie dezvoltat și îmbunătățit, nu amânat pe termen nelimitat.


Scrie-i și tu ministrului Apelor și Pădurilor și cere-i calendarul de implementare pentru inspectorupadurii.ro


Pasul 1: scrie-i pe Facebook AICI

sau

Compune un nou email către: petitii@map.gov.ro,  pana_doina@yahoo.com, confirmari@de-clic.ro,


Pasul 2: Copiază textul de mai jos:


Stimată doamnă ministru,


Suntem îngrijorați de pașii înapoi pe care îi facem în ceea ce privește transparentizarea sectorului forestier din România. Platforma web inspectorupadurii.ro este absolut necesară pentru o bună monitorizare a tăierilor de lemn. Doar aplicația de mobil Inspectorul Pădurii nu este de ajuns pentru a opri tăierile ilegale de păduri.


De aceea vă solicităm de urgență un calendar oficial de implementare a dezvoltării site-ului inspectorulpadurii.ro. Acesta ar trebui să conțină:

  • Soluții imediate pentru accesul la inspectorulpădurii.ro

  • Dezvoltarea și îmbunătățirea acestui sistem   

  • Accesul la datele care au fost eliminate ( coordonatele GPS și posibilitatea de a căuta camioane cu mai mult de 3 zile în urmă)


Avem speranța că veți face toate demersurile necesare pentru ca inspectorulpadurii.ro să fie din nou funcțional, cât mai curând posibil.


Cu stimă,

-----------------